Αρχική | Το ιατρείο | Συμβουλές | Νοσήματα | Επικοινωνία


Σπουδές και ειδικότητα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετεκπαίδευση στο National Hospital for Neurology and Neurosurgery, Queen Square, London, UK.


Βοηθήστε το/τη γιατρό να καταλάβει καλύτερα το πρόβλημα


Το καλό ιστορικό είναι η βάση της διερεύνησης/διάγνωσης των παθήσεων του νευρικού συστήματος. Τα ερωτήματα που κατά κανόνα θα σας θέσει ο/η γιατρός στα πλαίσια της λήψης του ιστορικού είναι:

1. Ποια είναι τα συμπτώματα - περιγραφή
2. Πότε άρχισαν και αν η έναρξη ήταν αιφνίδια (οξεία) ή σταδιακή
3. Ποια είναι η διάρκειά τους και αν είναι συνεχή, αν όχι, πόσο συχνά εμφανίζονται (στην περίπτωση της κεφαλαλγίας συνήθως χρήσιμο είναι ένα ημερολόγιο)
4. Αν έχετε επισκεφθεί άλλους γιατρούς γι’ αυτά και αν ήδη παίρνετε φάρμακα και ποια (συχνά είναι προτιμότερο να έχετε μαζί σας τα κουτάκια τους)
5. Προηγούμενο ιστορικό (όλες οι παθήσεις, ακόμη και αν δεν σχετίζονται με το/τα συμπτώματα)
6. Κληρονομικό ιστορικό

Την λήψη του ιστορικού ακολουθεί η νευρολογική εξέταση, η οποία αφορά το επίπεδο συνείδησης, τις ανώτερες λειτουργίες, τα κρανιακά νεύρα, τον κινητικό και αισθητικό μηχανισμό και τις παρεγκεφαλιδικές δοκιμασίες.
Αν και όταν χρειάζεται ο/η νευρολόγος μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις αιματολογικές ή/και απεικονιστικές (αξονική ή μαγνητική). Στην νευρολογία στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εξετάσεις αυτές είναι απλώς βοηθητικές. Η βάση της διάγνωσης είναι (εκτός εξαιρέσεων) το ιστορικό και η κλινική εξέταση.
Όταν τελικά τεθεί η διάγνωση ο/η νευρολόγος μπορεί να σας συστήσει αγωγή, η οποία μπορεί να είναι φαρμακευτική ή μη φαρμακευτική, ανάλογα με την περίπτωση. Είναι σημαντικό να την ακολουθήσετε με ακρίβεια, ενώ για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες ή απορίες είναι όχι μόνο θεμιτό, αλλά απαραίτητο να επικοινωνείτε με το/τη γιατρό σας.

 

[επιστροφή]


Διεύθυνση Ιατρείου - Νευροφυσιολογικού Εργαστηρίου: Ερμού 73 (Πλατεία Αγίας Σοφίας) 546 23 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310242040, 6944524652 | email: theogiol@hotmail.com